Promo!
Sophie – Genius Loci

Sophie – Genius Loci

Waardering 4.00 op 5 gebaseerd op 2 klantbeoordelingen
(2 klantbeoordelingen)

18,95 15,00

Anne Vellinga

Columniste Sophie woont in Amsterdam met Otto,  die filosofie studeert.  Wanneer hij onverwacht hun langdurige relatie verbreekt, valt de bodem weg onder haar bestaan. Omdat ze de inspiratie voor haar dagelijkse column kwijt is, gaat ze op zoek naar een andere plek waar ze kan schrijven.  Sophie’s innerlijke zoektocht voert haar, via een verlaten boerderijtje in de Betuwe en herinneringen aan haar jeugd in Nijmegen, naar  Duitsland.  Tijdens haar onverwachte verblijf in het ruige Fichtelgebirge valt alles op z’n plek en wordt Sophie uitgedaagd om te gaan staan voor wie ze is.

Productbeschrijving

ISBN: 978-94-91880-00-1

Korte inhoud:

Columniste Sophie woont in Amsterdam met Otto,  die filosofie studeert.  Wanneer hij onverwacht hun langdurige relatie verbreekt, valt de bodem weg onder haar bestaan. Omdat ze de inspiratie voor haar dagelijkse column kwijt is, gaat ze op zoek naar een andere plek waar ze kan schrijven.  Sophie’s innerlijke zoektocht voert haar, via een verlaten boerderijtje in de Betuwe en herinneringen aan haar jeugd in Nijmegen, naar  Duitsland.  Tijdens haar onverwachte verblijf in het ruige Fichtelgebirge valt alles op z’n plek en wordt Sophie uitgedaagd om te gaan staan voor wie ze is.

Over de auteur
Anne Vellinga  woont en werkt in Hoorn.  Al tijdens haar jeugd en later in haar loopbaan als onderwijzeres kwam haar talent voor het schrijven en vertellen van verhalen aan het licht. Ze schreef onder meer veelgelezen columns in het Noordhollands Dagblad. Haar blogs op www.annevellinga.nl werden in korte tijd  door meer dan 15.000 bezoekers gelezen. ‘Sophie – Genius Loci’ is haar debuutroman.

 

Recensies:

‘Een aangrijpende en onvergetelijke roman. Vele maanden nadat ik het boek las, staan de personages  mij nog helder voor de geest. Dat overkomt mij zelden.’ – Hans Plomp, schrijver en grondlegger Ruigoord

 ‘Goed en makkelijk geschreven, met humor en emotie.’  – Fred Hoogendoorn, Noordhollands Dagblad,

 ‘Wij bloglezers zijn al binnengekomen in jouw warme kamers, waarin we onszelf tegenkomen.
De nieuwe lezer wordt door dit boek uitgenodigd om de deur te openen, zijn jas uit te doen en zich thuis te voelen.’  – Marije Hendrikx, bloglezer

‘Ik heb het te druk. Twee weken geleden was ik bij de presentatie van Anne Vellinga’s roman ‘Sophie’ en pas nu heb ik tijd gevonden hem uit te lezen. En dat terwijl ik toch erg benieuwd was. Een paar jaar geleden had Anne me al eens een deel in concept laten lezen en het verschil met nu is verbluffend. Haar stijl is soepel en volwassen geworden, de column-achtige opzet levert een hoog leestempo op en de filosofische lading heeft aan diepte gewonnen. Ze vertelt over een vrouw die over het einde van haar relatie probeert heen te komen. Op het eerste gezicht een vrouwenboek, maar als je doorleest, blijkt het thema universeel te zijn: de genius loci; de mens wordt gevormd door de plek waar hij zich bevindt. Ik heb de roman met veel plezier gelezen.’ – Marcus Makkelie

 

‘Het hoodfpersonage in Vellinga’s debuutroman is columniste Sophie. Zij woont samen met Otto die filosofie studeert. Het boek verhaalt over de breuk van hun liefdesrelatie, een universeel thema geplaatst in de context van de persoonlijkheidsontwikkeling van Sophie.Wanneer Otto onverwacht hun langdurige relatie verbreekt, valt de bodem weg onder Sophie’s bestaan.

Sophie doorloopt de verschillende stadia van rouw. Wanhoop, (verlies van inspiratie en controle), machteloosheid ( onmacht om de scherven van de breuk te lijmen), verdriet ( gemis van de geliefde) hoop ( de hoop op hereniging die niet ingelost wordt) en uiteindelijk het onvermijdelijke en snijdende inzicht van de onherroepelijkheid van de breuk.

De spanningsboog is mooi opgebouwd en bereikt wat mij betreft een hoogtepunt wanneer Otto het contact met Sophie op digitale wijze hervat en Sophie een sprankje hoop krijgt op verzoening.

Omdat dit proces van liefdesverdriet openhartig en oprecht en met reflectie wordt beschreven, word je als lezer de roman ingezogen. Haar stijl verleidt en helpt daar dus een handje bij. Vellinga rijgt op onnadrukkelijke en speelse wijze mooie woorden en zinnen aan elkaar.

Wanneer het definitieve einde tot in alle poriën van ons hoofdpersonage is doordrongen, vermant zij zich en richt zich op haar eigen toekomstdroom : het schrijven van een roman.

Zij gaat daarvoor op zoek naar de ‘juiste’ plek de ‘Genius Loci’ een begrip dat ook binnen de verhouding met Otto een belangrijke rol speelt.Deze zoektocht voert haar naar het Fichtelgebergte in Duitsland waar zij de eigenaar van haar mogelijk toekomstige huis hoopt te treffen. Deze reis zal een louteringsproces blijken.

Door de flashbacks uit haar jeugd in dit deel van het verhaal vallen de puzzelstukjes mooi op hun plaats.

Een belangrijk psychologisch inzicht, namelijk dat wij binnen onze eerste liefdesverhouding geconfronteerd worden met de relationele patronen uit onze jeugd, is hier op meesterlijke wijze literair vorm gegeven.

Daarom zou ik dit een belangrijk boek willen noemen : een moderne ‘Bildungsroman’.

Evenals een eerdere recensie over dit boek geef ik deze debuutroman als beoordeling 5 sterren.’

 Marijke Hulst, voormalig docente Nederlands

 

 

2 beoordelingen voor Sophie – Genius Loci

 1. Waardering 4 op een schaal van 5

  Ellie Schmitz

  Een paar dagen geleden heb ik het boek over Sophie uitgelezen. Ik heb het tot nu toe nog niet in de kast gezet bij mijn andere gelezen boeken. Het ligt nog steeds naast me als ik lui op de bank zit of zoals nu aan de schrijftafel zodat ik tussendoor even een passage kan herlezen, daar waar het openvalt.
  Ik heb voor mijn doen lange tijd nodig gehad om dit boek uit te lezen en dat had zeker niets met verveling te maken. Het verhaal is boeiend vanaf het allereerste begin, het is ontroerend, soms herkenbaar en ook met humor geschreven. Ik vond het boek zo mooi dat ik sommige passages zelfs tweemaal heb gelezen alvorens verder te gaan. Je wordt tijdens het lezen geraakt door Sophie’s emoties, haar gevoeligheid, maar ook haar worsteling om boven het verdriet van haar verbroken relatie uit te komen, dat je niet anders wilt dan weten hoe haar leven verder gaat. Je reist mee in het leven van Sophie. Ik heb van dit verhaal dan ook enorm genoten. Laat maar komen dat volgende boek van Anne Vellinga! In de tussentijd lees ik haar blogs op http://www.annevellinga.nl

 2. Waardering 4 op een schaal van 5

  Mies Huibers

  Sophie is een columniste die haar relatie met Otto na tien jaar plotsklaps verbroken ziet worden. Otto de man die haar overrompelde met filosofische beschouwingen. Otto die maar niet af kon studeren. Otto die haar in zijn greep hield. Ze was gek op hem maar zag het beklemmende niet.

  In prachtige taal schetst Anne Vellinga de moeizame verhouding tussen de twee. De aantrekking en de afstoting. Hoe ze elkaar tegen kwamen en hoe hun relatie zich ontwikkelde. Tot aan het onvermijdelijke einde. Een einde dat Sophie zelf nog onder ogen moet gaan zien.
  Moeiteloos schakelt de schrijfster van het heden naar het verleden en terug. Als Sophie na de breuk met Otto haar leven opnieuw vorm probeert te geven, ben je als lezer constant in haar nabijheid. Je trekt met haar op. Je bent erbij. Fascinerend hoe Anne Vellinga dat gevoel weet op te roepen.
  Geleidelijk kom je erachter hoe Sophie de vrouw geworden is die ze nu is. Op de scheidslijn van haar leven. Otto loslaten en een nieuwe toekomst opbouwen.
  De intensiteit neemt toe als Sophie naar het Fichtelgebergte vertrekt. Ze heeft haar oog in Nederland op een boerderijtje laten vallen en de eigenaar daarvan zit in Duitsland.
  Ze wil hem overhalen om het vervallen oude pand aan haar te verkopen. Als ze uiteindelijk de man, Willem genaamd, ontmoet, wordt het verhaal rauw en pijnlijk maar ook ontroerend en ontzettend mooi.

  Anne Vellinga heeft met Sophie Genius Loci een indringend boek geschreven. Over liefde, over verdriet, over loslaten en opnieuw beginnen. Het is een authentiek, prachtig en totaal overtuigend debuut.

Review toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *